Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Teknoloji geliştikçe ve dünyamız dijitalleştikçe görsel algısı inanılmaz seviyelere ulaşmıştır. Artık insanlar izledikleri platformlarda sadece gerçek ögelere değil gerçek dışı animatik ögelerin yer almasına da önem vermektedir. Bazı durumlarda gerçek film çekimlerinden çok daha fazla ilgi gören animasyon videolar teknolojik donanımların ve programların geliştirilmesiyle gerçeküstü görselliği insanlara sunmaya başladı. Bu bazen bir animasyon karakteriyle, bazen tamamıyla gerçekdışı bir evren oluşturarak insanlara sunuldu. İnsanlar gerçek hayatta karşılaşamayacakları bu hareketli görüntüleri hayranlıkla izlediler. Bu sebeple animasyon sektörüne yapılan yatırımlar gün geçtikçe artmaya başladı. Artık sadece basit çizgilerle değil yepyeni dünyalarla insanların karşısına çıkan animasyonlar bazen uzun metrajlı bir film, bazen bir reklam filmi bazen de çocukların hayat dünyasını süsleyecek çizgi filmlerle sunuldu. Her yaştan ve her statüden insanın ilgisini çekebilen animasyon filmleri sektörün hızla gelişmesine sebep olan en büyük etkenlerden biridir.

Animasyon dünyası de çeşitli gelişim süreçlerinden geçerek günümüzdeki haline gelmiştir. İlk başlarda çizgi grafikleriyle oluşturulan tek boyutlu animasyonlar insanlara sunuldu. Zamanla 2D filmler halinde çalışmalar ortaya çıkmaya başladı. Ve ardından günümüz teknolojisiyle 3D film animasyon teknolojisi hayatımıza girdi. 2D animasyonlar sadece x ve y eksenlerinde hareket ettirilen görüntülerden oluşmaktadır. Yani 2D animasyonlarda derinlik algısı bulunmamaktadır. 3D animasyonlarda ise x ve y eksenlerinin yanına bir de z ekseni eklenerek derinlik algısı oluşturulmuştur. Bu sayede karakterler, yerler veya nesneler üç boyutlu olarak hareket ettirilmeye başlandı. Animasyonların 3D’yi kullanması muhteşem görsel zenginlik oluşturarak hayatımızda yepyeni bir dünya yarattı. Bu sayede animasyon sektöründe çeşitli animasyon şirketleri yerini almaya ve bu alanda profesyonel çalışmalar üretmeye başladı.

Son yıllarda reklam sektöründe de animasyon reklam seçenekleri tercih edilmeye başlandı. Özellikle yapay zeka kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte tüketicileri buna hazırlamak adına animasyon karakterler üretmeye başlayan ajanslar zaman zaman reklam filmlerini baştan aşağıya animatik ögelerle oluşturdu. İzleyiciden son derece olumlu geri dönüş alan bu filmler zaman zaman yeterli grafik ögelerini barındırmaması sebebiyle tepki de gördü. Ancak İyi bütçelerle ve profesyonel ekiplerle oluşturulan animasyon filmleri tüketiciyi yakalayacağı noktayı da iyi bilmektedir.

3D animasyon yapmak için bazı bilgisayar programlarının kullanılması gerekmektedir. Bunların arasında Autodesk Maya, Autodesk 3Ds Max, Maxon Cinema 4D, Zbrush, Blender, Rhino ve benzeri programlar bulunmaktadır. Ancak bu programları kullanmayı bilmek animasyon videosu oluşturmak için yeterli değildir. Animasyon yapacak kişi veya kişilerin görsel algısının da son derece gelişmiş olması gereklidir. Animasyon videolarının modelleme kısmı işin en zorlu kısmıdır. Bu kısımda hareketlendirilecek karakterin veya nesnenin anatomik yapısının da bilinmesi gerekir. Aksi taktirde gerçeğe uygun olmayan ve inandırıcılığı düşük görüntüler oluşturulabilir. Bu nedenle animasyon videoları oluşturulurken her şey birbirine entegre biçimde ilerlemelidir. Modellemenin yapılmasının ardından bir olay örgüsü gereklidir. Bunun için önceden bir senaryonun yazılmış olması gereklidir. Senaryoda görüntülerin ve seslerin neler olacağı bilinmeli ve bu senaryonun bir storyboardının çizilmiş olması gereklidir. Bu animasyon üretimi işini daha kolaylaştıracak ve profesyonel bir yapı kazanmasını sağlayacaktır.

3D film animasyon yapımı, fikir üretiminden video üretimine kadar son derece zorlu ve profesyonellik gerektiren bir süreçtir. Bu sebeple animasyon filmi oluşturulurken tecrübeli animasyon şirketleri ile anlaşmak gereklidir. Yıllarca bu alanca çalışmış, teknolojik gelişmeleri çalışmalarına yansıtmış ve görsel algısı güçlü insanlarla çalışmak daha kaliteli işlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Motion graphics yani hareketli görüntüler artık hayatımızda önemli bir yer kaplamaktadır. Reklam sektöründen film sektörüne, çizgi filmlerden oyun sektörüne kadar her alanda sıkça karşımıza çıkan bu dijital görüntü parçaları ilerde belki de daha çok platformda karşımıza çıkacak teknolojilerin bir parçası olacaklar. Bu nedenle animasyonlar gerçekdışı görüntüler içeriyor diye bir kenara atılacak çalışmalar değildir. Hayal gücünün sınırlarını zorlayacak yeni dünyalar oluşturacak, gelecekte belki de günümüzden çok daha gerçekçi yapılarda oluşturulabilecek bir teknolojidir. Üstelik reklam filmlerinde animasyon ögelerinin yer alması markanın dijitalleşmeyi kabullendiğinin ve günümüz dünyasına ayak uydurduğunun bir göstergesi olarak görülmektedir. Yani 3D animasyon dünyası yakın gelecekte daha çok karşımıza çıkacak hikayelerin temelini oluşturacaktır. Yeniliklere, gelişmelere ve teknolojiye açık olanlar daima ilerleyecek ve rakiplerinden bir adım öne geçecektir.

1908 Film Yapım

Adres
Küplüce Mahallesi , Rençber Sokak No:19/1 Beylerbeyi – İstanbul
Abone Olun

www.1908film.com.tr © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.