Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Video prodüksiyon, bir videonun yapım süreçlerinin tamamını kapsamaktadır. 3 başlık altında incelenen video prodüksiyonu pre-prodüksiyon, prodüksiyon ve post-prodüksiyon olarak uygulanmaktadır. Kaliteli bir video içeriğinin oluşturulması için bütün bu aşamalarda titizlik gösterilmelidir. Aksi taktirde beklenen hedeflere ulaşmak pek mümkün değildir. Pre-prodüksiyon aşaması video yapım sürecinin ilk aşamasıdır. Yapım öncesi anlamına gelmektedir. Bu süreç içerisinde video içeriğinden önce videonun yapılacak olduğu markanın tanınması gereklidir. Markanın ne hizmet verdiği, nasıl bir hedef kitlesi olduğu ve videodan nasıl bir beklentisi olduğu öğrenilmelidir. Bu bilgilerden hareketle çeşitli senaryolar oluşturularak marka sorumlularına sunulur. İlgili senaryoların beğenilmesi durumunda işin teknik kısımlarına geçilir. Videonun çekileceği mekanlar belirlenir. Nasıl bir cast olması gerektiği, kostümlerin nasıl olması gerektiği konusunda çalışmalar yapılır. Çekimlerde kullanılacak kameraların ve ışıkların çeşidi, çekim açıları ve çekim saatlerine kadar her ayrıntı titizlikle oluşturulur. Bu planlamaların yapılmaması prodüksiyon aşamasına geçilmesi durumunda çekim ekibindeki herkese büyük zorluklar çıkartacaktır. Bu nedenle her adımın ayrı ayrı belirlenmesi gereklidir. Bütün bunlar bir program halinde oluşturulduğunda prodüksiyon aşamasına geçilebilir.

Prodüksiyon aşaması videonun yapım aşamasıdır. Video ne tür bir video olacaksa ona göre pre-prodüksiyon sürecindeki hazırlıklar tamamlandıktan sonra yapım aşaması başlar. Bu süreç içerisinde gerekli ise fotoğraf çekimi, ürün çekimi yapılabilir. Ürün fotoğraf çekimi video dışında ürünün farklı mecralarda basılı görüntülerinin kullanma açısından faydalı olabilmektedir. Bu nedenle video çekimlerinden önce fotoğraf çekimlerinin yapılması bütünleşik bir içerik üretiminin oluşmasına yardımcı olur. Klip çekimlerinin prodüksiyon aşamasında da fotoğraf çekimleri yapılarak yine alternatif tanıtım faaliyetlerinde kullanılabilir. Prodüksiyon aşamasında çekimler belirlenen kriterlere göre çekilir. Birkaç alternatif çekim yapılır. Bu alternatifler daha sonra post-prodüksiyon aşamasında en iyisi tercih edilerek ayıklanır. Çekim esnasında ses kaydı alınması gerekliyse ses kayıtları da alınır. Gerekli değilse bir seslendirme ajansı aracılığıyla sonradan ses kayıtları alınabilir. Bir ürün reklam tanıtımı çekiliyorsa dış ses metin seslendirmesi genellikle seslendirme ajansları tarafından yapılmaktadır. Videoda kullanılacak müzikler için de ayrı kayıt alınması gerekebilir. Bunun için den jingle müzikleri yapan ajanslarla iletişime geçilmeli veya müzikler satın alınarak kullanılmalıdır. Bütün görüntülerin ve seslerin hazır hale gelmesi prodüksiyon yani yapım aşmasının bittiği anlamına gelir. Bundan sonra post prodüksiyon aşamasına geçilir. Videonun son haline ulaşması için başarılı bir post prodüksiyon gereklidir.

Post prodüksiyon aşamasında kabaca ayıklama ve birleştirme işlemleri gerçekleştirilir. Bunlara kurgu montaj işlemleri de denmektedir. Bu aşamada prodüksiyon sürecindeki görüntülerden, seslerden ve müziklerden en uygun olanları tercih edilir ve birleştirilir. Üzerinde renk oynamaları, görsel efektler gerekliyse yapılır. Bütün bu çalışmaların bir bütün olması için post prodüksiyon aşamasında özenle çalışılması gereklidir. Çünkü kötü çekilmiş bir film bile kurguda çok daha güzel hale getirilebilir. Bunun yanında çok iyi çekilmiş filmler de aynı şekilde kötü bir kurgu yapılırsa hüsrana uğratabilir. Bu nedenle kurgu videoların en önemli noktasını oluşturmaktadır diyebiliriz.

Bütün bu video prodüksiyon sürecinin gerçekleştirilmesiyle birlikte video hazır hale getirilir. Müşterinin onayına sunulan videolarda varsa gerekli revizyonlar gerçekleştirilir ve yayınlanacak platformlara ulaştırılır. Medya planlaması da bu süre içerisinde planlanır ve video ilgili platformlarda yayına girer.

Uzun ve meşakkatli bu sürecin iyi yönetilmesi için profesyonel bir ekiple çalışılması şarttır. Alanında uzmanların bulunduğu bir ekiple çalışmak işinizin kalitesine doğrudan etki edecektir. Bu nedenle prodüksiyon şirketleri seçiminde titiz davranmanız, önceki yapılmış işleri incelemeniz gereklidir. İstediğiniz videoyu gerçek anlamda hayata geçirebileceğine inandığınız prodüksiyon ajansı ile anlaşmalısınız. Böylece markanızın veya kişisel videolarınızın hedeflediğiniz başarıya ulaşmasına olumlu veya olumsuz etki edebilirsiniz.

Teknolojik gelişmeler sayesinde video prodüksiyon alanında inanılmaz gelişmeler yaşandı. Bu sebeple bir video içerikte hayal gücünüzün size sunduğu çoğu şeyi gerçekleştirmek mümkün hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda basit efektlerle ve başarısız kurgularla oluşturulan videoları günümüzde birebir gerçekmiş hissi izleyicilere sunabilirsiniz. Görselliğin önem kazandığı günümüz dünyasında en gösterişli videoları üreterek şirketinizi veya kişisel kariyerinizi ön sıralara taşıyabilirsiniz. Ancak bütün bu süreci oluştururken bütçeyi de göz ardı etmemenizi tavsiye ediyoruz. Hayal ettiğiniz işleri gerektiğinden çok daha düşük bütçeyle oluşturmaya kalkarsanız beklentinizin altında işlerle karşılaşabilirsiniz. Markanıza verdiğiniz önemi bütçenizle de göstererek cesur adımlar atabilir ve yıllar sonra bile hatırlanacak projelerin altına imzanızı atabilirsiniz.

1908 Film Yapım

Adres
Beylerbeyi Mah. Beybostanı Sok. No:47/3 Beylerbeyi – İstanbul
Abone Olun

www.1908film.com.tr © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.